plc چیست، کاربردهای plc در صنعت، انواع plc

plc | پی ال سی

تعریف PLC به همراه کاربردها در صنعت و انواع آن

PLC مخفف controller logic Programmable و به معنای کنترل کننده منطقی قابل برنامه ریزی است .یک دستگاه پی ال سی، از طریق ترمینال‌های ورودی خود، اطلاعاتی را به صورت باینری دریافت و آنها را طبق برنامه‌ریزی ذخیره شده در حافظه خود، پردازش نموده و در نهایت، نتیجه عملیات را به شکل دستوراتی از طریق ترمینال‌های خروجی خود، به گیرنده‌ها و اجرا کننده‌های فرمان ارسال میکند.

به عبارت دیگر، یک کنترلر منطقی برنامه‌پذیر (PLC) یک رایانه دیجیتالی صنعتی است که برای کنترل فرایندهای تولید؛ مانند خطوط مونتاژ یا دستگاه‌های رباتیک یا هر فعالیتی که نیاز به قابلیت اطمینان بالا و تشخیص آسان گسل برنامه نویسی و فرایند دارد، ایجاد شده است.

قبل از پیدایش دستگاه‌های PLC ، وظایف آنها توسط مدارات فرمان رله‌ای انجام می‌شد. در سیستم‌های رله ای، حجم و پیچیدگی مدار فرمان، با افزایش تعداد رله، افزایش یافته و در نهایت این امر، منجر به بالا رفتن هزینه این سیستم ها خواهد شد.

علاوه بر این، در صورت بروز مشکل در سیستم‌های رله‌ای و یا نیاز به تغییر منطق کنترل در این سیستم‌ها، زمان زیادی مورد نیاز خواهد بود.
مهمترین هدف ساخت دستگاههای پی ال سی، حذف پیچیدگی‌های مدارات فرمان و رله‌ای بود، اما با پیشرفت و ارتقاء سطح تکنولوژی، به مرور زمان قابلیت‌های بینظیری به PLC اضافه شدند که از این قابلیت‌ها میتوان به انواع شبکه‌ها؛ سیگنال‌های آنالوگ؛ محاسبات پیچیده و ورودی های سرعت بالا را نام برد.

امروزه، با توسعه و گسترش انواع دستگاه‌های پی ال سی، دیگر سیستم های رله‌ای در محیط های صنعتی مورد استفاده قرار نمی‌گیرند.

مفهوم کنترلرهای قابل برنامه‌ریزی PLC

در سیستم‌های اتوماسیون وظیفه اصلی کنترل بر عهده PLC است که با گرفتن اطلاعات از طریق ترمینال‌های ورودی، وضعیت ماشین را حس کرده و نسبت به آن پاسخ مناسبی برای ماشین فراهم میکند. امکان تعریف مدهای مختلف برای ترمینال‌های ورودی/خروجی یک PLC ، این امکان را فراهم کرده تا بتوان PLC را مستقیما به المان‌های دیگر وصل کرد.

علاوه بر این PLC شامل یک واحد پردازشگر مرکزی (CPU) نیز هست، که برنامه کنترلی مورد نظر را اجرا میکند. این کنترلر آنقدر قدرتمند است که میتواند هزارها O/I را در مدهای مختلف آنالوگ یا دیجیتال و همچنین هزارها تایمر/ کانتر را کنترل نماید. همین امر باعث شده بتوان هر سیستمی، از سیستم کنترل ماشین‌هایی با چند O/I که کار سادهای مثل تکرار یک سیکل کاری کوچک انجام می‌دهند گرفته تا سیستم‌های بسیار پیچیده تعیین موقعیت و مکانیابی را کنترل نمود. این سیستم می‌تواند بدون نیاز به سیم‌بندی و قطعات جانبی و فقط از طریق نوشتن چند خط برنامه تا صدها تایمر را در آن واحد کنترل و استفاده نماید.

زمان پاسخگویی Scan Time

این زمان بستگی به سرعت پردازش CPU مدل انتخاب شده PLC و طول برنامه کاربر دارد. از یک میکروثانیه تا ده میلی ثانیه می‌باشد. مثال در مواقعی که O/I از سیستم اصلی دور باشد، چون مجبور به نقل و انتقال سیگنال‌ها به سیستم دورتری هستیم در نتیجه زمان اسکن زیاد می‌شود. همچنین مانیتور کردن برنامه کنترلی اغلب به زمان اسکن میافزاید چرا که CPU کنترلر مجبور است وضعیت کنتاکت‌ها، رله‌ها ، تایمرها و… را روی CRT یا هر وسیله نمایشگر دیگری بفرستد.

قطعات ورودی

هوشمند بودن سیستم اتوماسیون بیشتر مربوط به توانایی PLC در خواندن سیگنال‌های ارسالی از انواع ورودی‌ها، دستی، اتوماتیک و حسگرهای خودکار می‌باشد. قطعات ورودی نظیر شستی‌های استارت/ استوپ ، سوییچ‌ها، میکروسوییچ‌ها، سنسورهای فتوالکتریک، proximity ،sensor level ،ترموکوپل، PT100و PLC… از این سنسورها برای انجام عملیاتی نظیر تشخیص قطعه روی نوار نقاله حامل قطعات، تشخیص رنگ، تشخیص سطح مایعات داخل مخزن، آگاهی داشتن از مکانیزم حرکت و موقعیت جسم، تست کردن فشار مخازن و بسیاری موارد دیگر، استفاده می‌کند.

سیگنال‌های ورودی یا دیجیتال هستند و یا آنالوگ، که در هر صورت ورودی‌های PLC را توان در مدهای مختلف تنظیم و مورد استفاده قرار داد.

قطعات خروجی

همانطوری که می‌دانید یک سیستم اتوماسیون شده بدون داشتن قابلیت اتصال به قطعات خروجی از قبیل سیمپیچ، موتور، اینورتر، شیربرقی ، هیتر و … کامل نخواهد بود. قطعت خروجی نحوه عملکرد سیستم را نشان میدهند و مستقیما تحت تاثیر اجرای برنامه کنترلی سیستم هستند در خروجی‌های PLC نیز مدهای مختلفی برای اعمال سیگنال به المان‌های خروجی وجود دارد.

plc | پی ال سی

نقش کنترلرهای قابل برنامه‌ریزی (PLC) در اتوماسیون صنعتی

در یک سیستم اتوماسیون،  PLCبعنوان قلب سیستم کنترلی عمل می‌کند. هنگام اجرای یک برنامه کنترلی که در حافظه آن ذخیره شده است، PLC همواره وضعیت سیستم را بررسی می‌کند. این کار را با گرفتن فیدبک از قطعات ورودی و سنسورها انجام می‌دهد. سپس این اطلاعات را به برنامه کنترلی خود منتقل می‌کند و نسبت به آن در مورد نحوه عملکرد ماشین تصمیم‌گیری می‌کند و در نهایت فرمانهای لازم را به قطعات و دستگاه‌های مربوطه ارسال می‌کند.‌‌

همچنین ببینید: آشنایی با دستگاه کنترل عددی رایانه‌ای یا cnc

مقایسه تابلوهای کنترل معمولی با تابلوهای کنترلی مبتنی بر PLC

امروزه تابلوهای کنترل معمولی ( رله‌ای ) خیلی کمتر مورد استفاده قرار میگیرند. چرا که معایب زیادی دارند. از آنجا که این نوع تابلوها با رله‌های الکترومکانیکی کنترل می‌شوند، وزن بیشتری پیدا می‌کنند، سیم‌کشی تابلو کار بسیار زیادی می‌طلبد و سیستم را بسیار پیچیده می‌کند. در نتیجه عیب‌یابی و رفع مشکل آن بسیار پرزحمت بوده و برای اعمال تغییرات لازم در هر سال و یا بروز کردن سیستم بایستی ماشین را بمدت طولانی متوقف نمود که این امر مقرون به صرفه نخواهد بود. ضمنا توان مصرفی این تابلوها بسیار زیاد است. با بوجود آمدنPLC ، مفهوم کنترل و طراحی سیستم‌های کنترلی بطور بسیار چشمگیری پیشرفت کرده است و استفاده از این کنترلرها مزایای بسیار زیادی دارد. که به برخی از این موارد در زیر اشاره کرده‌ایم. که با مطالعه آن میتوان به وجه تمایز PLC با سایر سیستم‌های کنترلی پی برد.

تمایز PLC با سایر سیستم‌های کنترلی

  • سیم بندی سیستم‌های جدید در مقایسه با سیستم‌های کنترل رله‌ای تا 80 ٪کاهش می‌یابد.
  • از آنجاییکه PLC توان بسیار کمی مصرف می‌کند، توان مصرفی بشدت کاهش پیدا خواهد کرد.
  • توابع عیب یاب داخلی سیستم PLC ، تشخیص و عیب‌یابی سیستم را بسیار سریع و راحت می‌کند.
  • برعکس سیستم‌های قدیمی در سیستم‌های کنترلی جدید اگر نیاز به تغییر در نحوه کنترل یا ترتیب مراحل آن داشته باشیم، بدون نیاز به تغییر سیم‌بندی و تنها با نوشتن چند خط برنامه این کار را انجام می‌دهیم. در نتیجه وقت و هزینه بسیار بسیار اندکی صرف انجام اینکار خواهد شد.
  • در مقایسه با تابلوهای قدیمی در سیستم‌های مبتنی بر PLC نیاز به قطعات کمکی از قبیل رله ، کانتر، تایمر، مبدلهای D/A و A/D و… بسیار کمتر شده است. همین امر نیز باعث شده در سیستم‌های جدید از سیم‌بندی، پیچیدگی و وزن تابلوها به نحو چشمگیری کاسته شود.
  • از آنجاییکه سرعت عملکرد و پاسخدهی PLC در حدود میکروثانیه و نهایتا میلی ثانیه است، لذا زمان لازم برای انجام هر سیکل کاری ماشین بطور قابل ملاحظه‌ای کاهش یافته و این امر باعث افزایش میزان تولید و بالا رفتن بازدهی دستگاه می‌شود.
  • ضریب اطمینان و درجه حفاظت این سیستم‌ها بسیار بالا تر از ماشین‌های رله‌ای است.
  • وقتی توابع کنترل پیچیده‌تر و تعداد O/I ها خیلی زیاد باشد، جایگزین کردن PLC بسیار کم هزینه‌تر و راحت‌تر خواهد بود.

 کاربردهای  PLC در صنعت

1- صنایع اتومبیل سازی : مورد استفاده جهت سوراخ کاری قطعات؛ اتصال قطعات؛ تست قطعات و تجهیزات؛ سیستم های رنگ پاش؛ شکل دهی به بدنه اتومبیل ها با استفاده از پرس های اتوماتیک

2- صنایع پلاستیک سازی:  استفاده در سیستم های تولید و آنالیز پلاستیک؛ ماشین های ذوب و قالب گیری تزریقی؛ دمش هو

3- صنایع سنگین:  مورد استفاده در سیستم های کنترل دمای اتوماتیک؛ کوره های صنعتی؛ وسایل و تجهیزات مورد استفاده در ذوب فلزات مثل شریدر دو شفت

4- صنایع شیمیایی:  استفاده در دستگاه‌های ترکیب کننده مواد با نسبتهای مختلف؛ سیستم های مخلوط کننده

5- صنایع غذایی:  استفاده در سیستم‌های عصاره گیری و بسته بندی

6- صنایع ماشینی:  مورد استفاده در صنایع چوب؛ سیستم‌های سوراخ کاری؛ صنایع بسته بندی؛ سیستمهای اعلام خطر و هشدار دهنده؛ سیستم‌های استفاده شده درجوش فلزات

7- صنایع حمل و نقل:  استفاده در تجهیزات حمل ونقل؛ جرثقیلها؛ سیستم‌های نوار نقال

8- صنایع تبدیل انرژی: مورد استفاده در ایستگاه‌های تولید نیرو؛ کنترل پمپ‌های آب؛ سیستم‌های تصفیه آب و هوای صنعتی؛ ایستگاه‌های تقویت فشار گاز؛ سیستم‌های تصفیه و بازیافت تصفیه و بازیافت گاز

9- خدمات ساختمانی :  مورد استفاده در سیستم‌های روشنایی خودکار؛ تکنولوژی بالابری؛ کنترل هوا و تهویه مطبوع

plc | پی ال سی

 

چگونه یک  PLC مناسب انتخاب کنیم ؟

برای انتخاب یک دستگاه PLC مناسب در یک پروژه باید موارد زیر را مدنظر قرار داد:

  • دقت و سرعت انجام پروژه توسط این دستگاه
  • تعداد ورودی و خروجی های دستگاه
  • نوع بار دستگاه (جریان خروجی و ولتاژ آن(
  • نوع تغذیه دستگاه
  • در پردازش هایی که تعداد ورودی و خروجی ها (O/I) ها محدود می باشد و نیازی به برنامه نویسی های طولانی و پیچیده نیست، می توان از کنترل کننده های PLC Mini استفاده کرد.
  • ساده ترین نوع از این نوع دستگاه‌ها، لوگو می باشد که برای آشنایی و آغاز به کار با دستگاه پی ال سی می توان از آن استفاده نمود. از این کنترلر سخت افزاری به خوبی می توان در کاربردهای صنعتی با حجم کار کم و ساده استفاده نمود.

اصولا هر شرکت سازنده پی ال سی، اقدام به ساخت چهار مدل مختلف از دستگاه های پی ال سی می نماید که این چهار مدل، با نام های منحصربفرد و خاص شرکت سازنده شناخته خواهند شد. این 4 مدل کلی از دستگاه های پی ال سی عبارت است از:

  1. مینی پی ال سی ها (PLC mini)
  2. پی ال سی های یک تکه (PLC Compact)
  3. پی ال سی های قابل توسعه (PLC Modular)
  4. پی ال سی های رک (PLC Rack)

انواع  PLC از نظر شکل ظاهری:

  • یکپارچه
  • مدولاتور

انواع روش های برنامه نویسی PLC

برنامه نویسی PLC به روش‌های گوناگون و متنوعی انجام می‌شود.

در گذشته روش‌های متعدد و متنوعی برای آموختن زبان برنامه نوسی پی ال سی وجود داشت. اما امروزه، با استفاده از استاندارد  IEC  این روش های گوناگون، متمرکزتر و مشخصتر شده و در حال حاضر، یادگیری و انتخاب زبان برنامه نویسی مناسب، برای شروع و یا یادگیری PLC بسیار ساده‌تر شده است.

همچنین ببینید: تبدیل لاستیک به گازوئیل – یک کسب و کار پرسود

برنامه نویسی به روش نردبانی LAD

به دلیل این که قبل از پیدایش PLC ها، تمام نقشه های کنترل فرمان منطقی، به صورت نردبانی و یا مشابه آن تهیه و طراحی می‌شد، برای همین، سازندگان این روش را بعنوان یکی از روش های ممکن برنامه‌نویسی انتخاب نمودند. در این روش برای سهولت عناصر نردبان دارای تابع یا عمل خاص و پیچیده را با یک جعبه نمایش می‌دهند. انجام این دستورات به ترتیب از چپ به راست و از بالا به پایین می باشد. میتوان گفت که این زبان برمبنای نقشه های مدار فرمان، طراحی شده است.

برنامه نویسی به روش فلوچارتی CSF یا نمایش جعبه ای تابع FBD

در این روش برنامهنویسی، کدها بصورت بلوکی نوشته شده است. هر بلوک نشان‌دهنده یک عملگر می باشد .برنامه‌های نمایش جعبه ای تابع، شامل یک سری جعبه متصل به هم است. این روش معمولا به تنهایی کاربرد بخصوصی نداشته و اکثر مواقع، برای عیب یابی و یا شناخت منطق کنترل سیستم مورد استفاده قرار می‌گیرد. این زبان براساس مدارهای الکترونیک و دیجیتال، طراحی شده است.

برنامه نویسی به روش لیست جملات STL

در این روش برنامه‌نویسی، هر عمل منطقی توسط یک جمله یا عبارت مناسب نوشته می‌شود. نکته مهم در این روش آن است که هر دستگاه پی ال سی، کد دستورات خاصی دارد. این دستورات، به نوع CPU دستگاه بستگی دارد. این زبان مشابه زبان برنامه‌نویسی کامپیوتر است. زبان برنامه نویسی STL مانند زبان بیسیک یا اسمبلی، نوشتاری است. به دلیل نیازهای گرافیکی پایین این زبان نسبت به دو روش قبل، نوع و تعداد دستورات قابل درک و اجرا در این روش بیشتر از روش های بالا می‌باشد. برنامه های LAD یاFBD، در اکثر مواقع، قابل تبدیل به STL می باشد. اما در جهت عکس، این موضوع همیشه امکان پذیر نمی‌باشد.

plc | پی ال سی

نتیجه‌گیری

قرن حاضر را قرن اطلاعات نامیده‌اند. فناوری اطلاعات یکی از رشته‌هایی است که ابداع شده است تا چگونگی جمع‌آوری, پردازش و توزیع اطلاعات را به صورت علمی بررسی کند. یکی از شاخه‌های مهمی که در فناوری اطلاعات وجود دارد، امنیت اطلاعات است. یک شبکه پایه و اساس یک سیستم کنترل صنعتی در دهه‌های اخیر بوده است.

در گذشته، امنیت شبکه‌های کنترل صنعتی بر پایه مجزا کردن شبکه‌های کنترل صنعتی بوده است. امروزه، با گسترش شبکه‌های کنترل صنعتی و اتصال آنها به اینترنت, امنیت آنها به بحث بسیار مهمی تبدیل شده است. استفاده از پی ال سی باعث شده سیم بندی سیستم‌های جدید در مقایسه با سیستم‌های کنترل رله‌ای تا حد زیادی کاهش یابد.

از PLC به جای سامانه‌های رله‌ای شامل: نصب و برنامه نویسی آسان، زمان پاسخ کوتاه، سرعت بالای کنترل، قابلیت شبکه کردن مجموعه، تست و عیب‌یابی ساده وقابلیت اطمینان بالای این سامانه ها استفاده می‌شود. این نوع از فناوری توان بسیار کمی مصرف می‌کند، به خاطر همین توان مصرفی به مقدار زیادی کاهش پیدا خواهد کرد. در سیستم‌هایی که از PLC استفاده شده نیاز به قطعه های کمکی از مانند رله، کانتر، تایمر، مبدلهای D/A وA/D  بسیار کمتر شده است. همین امر سبب شده در سیستم‌های جدید از سیم‌بندی، پیچیدگی و وزن تابلوها به مقدار قابل ملاحظه‌ای ای کم شود.

خدمات ما

شرکت ققنوس خلیج مکران سازنده انواع دستگاه های صنعتی و بازیافت در انواع مختلف است، برای اطلاعات بیشتر و سفارش به لینک زیر مراجعه کنید.

1 نظر

دیدگاهتان را بنویسید