الکتروموتور صنعتی چیست | انواع مدل‌ و کاربردها

الکتروموتور

الکتروموتور چیست؟

الکتروموتور یک ماشین الکتریکی است، که انرژی الکتریکی را به انرژی مکانیکی تبدیل می کند. با استفاده از برهمکنش(تعامل) بین میدان مغناطیسی و جریان الکتریکی کار می کند. الکتروموتور ها در طیف گسترده ای از کاربردها، از تامین انرژی دستگاه های کوچک برش برقی تا ماشین آلات صنعتی بزرگ استفاده می‌شوند.

وقتی صحبت از بهره وری دستگاه‌های صنعتی به میان می آید، الکتروموتور نقش اصلی را ایفا کرده است. در نتیجه، مسئولیت استانداردهای مهمی را بر عهده دارد که در حال حاضر در سراسر جهان صنعت، از آنها استقبال می‌شود.

موتور الکتریکی صنعتی یک ماشین الکتریکی است که انرژی را به حرکت تبدیل می کند. بیشتر موتورهای الکتریکی از طریق تعامل بین میدان مغناطیسی موتور و جریان الکتریکی در سیم پیچی کار می کنند تا نیرویی به شکل گشتاور اعمال شده به شفت موتور ایجاد کنند.

الکتروموتورهای صنعتی برای اهداف مختلفی استفاده می شوند. موتورهای الکتریکی صنعتی را در کاربردهای کشاورزی، دریایی، معدن، نفت و گاز، تولید غذا و نوشیدنی، مراکز داده، مراقبت های بهداشتی، برق اولیه و آماده به کار، ماشین آلات صنعتی بزرگ و همچنین تجهیزات صنعتی عمومی استفاده می‌شود. موتورهای صنعتی در مناطق خطر نیز برتری دارند.

اجزا الکتروموتور یا موتور الکتریکی چیست؟

دو جزء مکانیکی موتورهای الکتریکی عبارتند از استاتور که ثابت است و روتور که حرکت می کند. همچنین دارای دو جزء الکتریکی، مجموعه آهنرباها و یک آرمیچر است که یکی از آنها به استاتور و دیگری به روتور متصل می شود و با هم یک مدار مغناطیسی ایجاد می کنند.

آهنرباهای میدانی، میدان مغناطیسی تولید می کنند که از سیم پیچ عبور می کند. اینها ممکن است آهنرباهای دائمی یا الکترومغناطیس باشند. آهنربای میدان عموماً روی استاتور و سیم‌پیچ روی روتور قرار دارد، اما در سایر انواع موتور این موارد معکوس هستند.

استاتور چیست؟

گشتاور یا قدرت موتور با طول سیم آهنربای الکتریکی در استاتور و همچنین ولتاژ تعیین می شود. به عنوان بخش مرکزی مدار الکترومغناطیسی، هسته استاتور دارای ورقه های فلزی نازکی برای کاهش مصرف انرژی است. استاتور می تواند دارای آهنربا یا سیم پیچ دائمی باشد.

الکتروموتور

انواع الکتروموتور

موتورهای الکتریکی می توانند از منابع جریان مستقیم (DC) مانند باتری ها یا منابع جریان متناوب (AC) مانند شبکه برق، اینورترها یا ژنراتورهای الکتریکی تغذیه شوند.

الکتروموتورهای صنعتی را می توان بر اساس نوع منبع نیرو، ساختار داخلی، کاربرد و نوع خروجی حرکت طبقه بندی کرد.

در زیر به صورت مختصر انواع الکترموتور به همراه کاربردها را توضیح می‌دهیم:

الکتروموتور سری DC

موتور الکتریکی سری DC،  عملکرد این موتور عمدتاً به اصل الکترومغناطیسی بستگی دارد. هر زمان که میدان مغناطیسی تقریباً تشکیل شود، یک هادی حامل جریان با یک میدان مغناطیسی خارجی هماهنگ می‌شود و سپس یک حرکت چرخشی ایجاد می‌شود.

موتور شنت DC

در موتورهای الکتریکی، مدارهای سری و مدارهای موازی معمولاً به عنوان سری و شنت شناخته می شوند. بنابراین در موتورهای DC اتصالات سیم پیچ میدان و همچنین آرمیچر را می توان به صورت موازی انجام داد که به موتور شنت DC معروف است. تفاوت اصلی بین موتور سری DC و همچنین موتور شنت DC عمدتاً شامل مشخصات ساخت، عملکرد و سرعت است. این موتور ویژگی هایی مانند کنترل آسان معکوس، تنظیم سرعت و گشتاور راه اندازی کم را ارائه می دهد. بنابراین، این موتور می تواند برای کاربردهای تسمه محور در خودرو و همچنین کاربردهای صنعتی استفاده شود.

موتور DC ترکیبی تجمعی

یک موتور ترکیبی تجمعی دارای گشتاور راه اندازی بالا و سرعت متغیر است.

همچنین ببینید: 

جداسازی فلزات گرانبها

بررسی کیفیت کارگاه صنعتی و عوامل آن

موتور القایی حلقه لغزنده

موتور القایی وسیله ای الکتریکی است که انرژی الکتریکی را به انرژی مکانیکی تبدیل می کند. به دلیل ویژگی خود راه اندازی که دارد بیشتر برای کاربردهای صنعتی استفاده می شود. موتور القایی حلقه لغزشی یکی از انواع موتورهای القایی 3 فاز و از نوع موتورهای روتور حلقه لغزان می‌باشد. به دلیل مزایای مختلف مانند جریان اولیه کم، گشتاور راه اندازی بالا و ضریب توان بهبود یافته، در کاربردهایی که نیاز به گشتاور بالا، جرثقیل ها و آسانسورها دارند، استفاده می شود. سیم پیچ ها از طریق حلقه های لغزشی به مقاومت خارجی متصل می شوند که به کنترل گشتاور/سرعت موتور کمک می کند.

الکتروموتور القایی قفس سنجابی

موتور الکتریکی در طراحی ساده، استفاده آسان، کم هزینه، راندمان بالا، نگهداری کم، قابل اعتماد هستند. موتورهای القایی سه فاز یکی از انواع و متفاوت از انواع دیگر الکتروموتورها هستند. تفاوت اصلی این است که هیچ اتصال الکتریکی از سیم پیچ روتور به هیچ منبع تغذیه وجود ندارد.

الکتروموتور قفس سنجابی یکی از انواع موتورهای القایی است. به منظور ایجاد حرکت، الکترومغناطیس را سخت می کند. همانطور که شفت خروجی به جزء داخلی روتور متصل است که شبیه یک قفس است. از این رو به آن قفس سنجاب می گویند. کلاهک های دو طرفه یعنی دایره ای شکل توسط میله های روتور به هم متصل می شوند. اینها بر اساس EMF یعنی تولید شده توسط استاتور عمل می کنند. این EMF همچنین محفظه بیرونی تولید شده است که از ورق های فلزی چند لایه و سیم پیچی ساخته شده است. دو بخش اصلی هر نوع موتور القایی، استاتور و روتور هستند. قفس سنجاب یک روش ساده برای کشیدن اثر القای الکترومغناطیسی است.

موتور القایی دابل قفس سنجابی

روتور یک موتور قفس سنجاب دوگانه دارای دو قفس مستقل در یک روتور است. میله هایی با مقاومت بالا و راکتانس کم در قفس بیرونی و میله هایی با مقاومت کم و راکتانس بالا در قفس داخلی قرار می گیرند. قفس بیرونی «نسبت واکنش به مقاومت» بالایی دارد در حالی که قفس داخلی «نسبت واکنش به مقاومت» پایینی دارد.

الکتروموتور

موتور سنکرون(هم زمان) سه فاز

مانند هر موتور الکتریکی دیگری، موتور سنکرون 3 فاز نیز از دو بخش اصلی یعنی استاتور و روتور تشکیل شده است. استاتور دارای سیم پیچ آرمیچر 3 فاز است و برق را از منبع تغذیه AC سه فاز دریافت می‌کند. روتور یک قسمت دوار است و سیم پیچ میدانی را حمل می کند که از یک منبع خارجی برق DC برانگیخته می‌شود.

مهمترین عیب موتور سنکرون این است که خود راه انداز نیست و بنابراین باید از وسیله کمکی برای راه اندازی آن استفاده کرد.

الکتروموتور سنکرون تک فاز

هدف اصلی موتورهای سنکرون تک فاز، نیاز به سرعت ثابت است، حتی اگر آنها راندمان بسیار پایینی داشته باشند. استفاده از آنها معمولاً محدود به عملیاتی است که سرعت آن حیاتی است و نیازهای گشتاور کم است.

موتور تک فاز سری AC

الکتروموتور که با منبع AC تک فاز کار کند، موتور سری AC نامیده می شود. این موتور دارای سیم پیچ استاتور و روتور است که به صورت سری به هم متصل شده اند و از همان منبع AC تامین می شوند.

موتور الکتریکی سری AC ممکن است هم با منبع AC تک فاز و هم با منبع DC کار کند. موتورهای سری AC با نام موتورهای اصلاح شده سری DC نیز شناخته می شوند.

موتور دافعه

موتور دافعه یک موتور الکتریکی تک فاز است که با تامین AC ورودی کار می کند. کاربرد اصلی موتور دافعه قطارهای الکتریکی است. این موتور به عنوان یک موتور دافعه راه اندازی می شود و به عنوان یک موتور القایی کار می کند، جایی که گشتاور راه اندازی باید برای یک موتور دافعه بالا و ویژگی های عملکرد بسیار خوب برای یک موتور القایی باشد. در موتور دافعه جهت چرخش موتور همانند شیفت برس است.
همچنین ببینید: گیوتین شیبدار ضایعات آهن | قیچی ضایعات

موتور القایی با خازن راه اندازی

موتورهای خازن راه اندازی یا استارت خازن، موتورهای القایی تک فازی هستند که از یک خازن در مدار سیم پیچ کمکی استفاده می کنند تا اختلاف فاز بیشتری بین جریان در سیم پیچ اصلی و کمکی ایجاد کنند. این الکتروموتور برای راه اندازی از خازن استفاده می کند.

الکتروموتور با راهانداز خازنی و خازن دایم

موتور با راهانداز خازنی و خازن دایم دارای روتور قفسی است و استاتور آن دارای دو سیم پیچی است که به عنوان سیم پیچ اصلی و کمکی شناخته می شوند. دو سیم پیچ در فضا 90 درجه جابجا شده اند. در این روش دو خازن وجود دارد که یکی در زمان راه اندازی استفاده می شود و به عنوان خازن راه اندازی شناخته می شود. یکی دیگر برای کار مداوم موتور استفاده می شود و به عنوان خازن RUN شناخته می شود.

طراحی و تولید ماشین آلات ذوب و بازیافت

شرکت ققنوس دریای مکران  طراحی کننده انواع محصولات ذوب و بازیافت در انواع  و ابعاد مختلف است، برای اطلاعات بیشتر و سفارش به لینک زیر مراجعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید